Vad är Sambo?

Sambo är en stridskonst som är lite småproblematisk på grund av sitt namn. På engelska så är ju ”sambo” en rasistisk term. Men stridskonsten sambo är inte amerikansk, utan rysk och namnet har ingenting med rasistiska karikatyrer att göra, utan kommer från ”SAMozashchita Bez Oruzhiya”, som kan översättas som ”obeväpnat självförsvar”. Sambo utvecklades ursprungligen av den Ryska (Sovjetiska) armen under mellankrigstiden, med mål att vara så effektiv som möjligt. En stridskonst som i första hand är till för att fungera för självförsvar helt enkelt. Sambo är i huvudsak en stridskonst av brottningstyp, som hämtade sin inspiration från bland annat Judo och flera olika former av brottning, både västerländsk och rysk.

Ungefär som i judo är målet i sambo att vända motståndarens kraft och energi tillbaka mot honom själv. Sambo är en militär stridskonst, men handlar definitivt mer om självförsvar och att avväpna motståndaren än att döda med bara händerna – inte riktigt den bild de flesta har av Spetsnaz!

Idag finns det flera olika former av sambo, där vissa än idag används av polis och militär medan andra handlar om sport och självförsvar. Att sambo fungerar och är effektivt är det ingen tvekan om, och många Mixed Martial Arts-mästare har sin bakgrund inom sambo.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *