Om Headlock

Vad är Headlock.se egentligen? Jo, det är en site om en hel massa olika saker: Mixed Martial Arts och kampsport i största allmänhet, träning och att hålla sig i form och äta rätt och sådana saker. Alltså en sajt för den som vill hålla sig i form och har ett intresse för kampsport. Namnet ”Headlock” kan väl i det närmaste översättas med ”nacksving”, även om det inte är helt korrekt, men att det handlar om ett brottningsgrepp borde ju stå rätt klart. Brottning är ju en av de äldsta kända formerna av kampsport, känd från bland annat de ursprungliga olympiska spelen för flera tusen år sedan. På den tiden kämpade brottarna nakna, något som är lite mer ovanligt nu för tiden.

Men brottning är inte bara en uråldrig kampsport, brottning i olika former är också en mycket viktig del i Mixed Martial Arts. För den oinvigde så kanske det verkar som Thaiboxning och liknande kampsporter fokuserade på hårda slag och sparkar borde dominera, men så är det inte. Visst, en renodlad grekisk-romersk brottare skulle nog få stora problem i Mixed Martial Arts. Men en grund i brottning, eller mycket träning med grepp och kast, innebär en stor fördel i Mixed Martial Arts. Fedor Emelianenko, av många ansedd som den bästa inom Mixed Martial Arts någonsin, är ju mycket skicklig på Judo och Sambo (Sambo är en rysk stridskonst som är brottningsliknande).

Mixed Martial Arts kräver dock mer än bara brottning, och det är ett av skälen till att det är så bra. Det krävs mångsidighet, vilket är bra inte minst ur träningssynpunkt. Mångsidig träning är ju den allra bästa. Att sedan Mixed Martial Arts är roligt gör ju inte saken sämre. Det gäller då både att utöva och titta på, även om tillfällena att själv kunna utöva riktig Mixed Martial Arts tyvärr inte är så många.

En till WordPress-webbplats